Wetenschap de klas in!

Het Oog

< Terug naar overzicht van thema's

Over het thema

Het oog gaat over oogaandoeningen, specifiek over leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Wat zijn de erfelijke oorzaken van deze ziekte? Hoe werkt het oog en wat gebeurt er met je zicht als je door brillen van verschillende sterktes kijkt?

In de boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' laten we zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren. Het thema Het oog wordt in hoofdstuk 5 behandeld in het vijfde boek uit de reeks. Klik hier voor meer informatie over de boekenreeks en de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Dit hoofdstuk is gebaseerd op een project waarin onderzoekers van het Radboudumc samenwerkten met scholen en het WKRU. Projectteam Het oog bestond uit de volgende personen:

Onderzoekers Radboudumc
Anneke den Hollander, Carel Hoyng, Eiko de Jong en Eveline Kersten.

Scholen
Basisschool de Gazelle, Arnhem: Bart Lemans, Esther van Dalen, Roeline Slot, Chantal van der Giessen en Ian Nijland.
Basisschool de Tuimelaar, Westervoort: Fred Jansen en Maarten Weenk.

Verder lezen, kijken, luisteren

Activiteiten

Voor het thema Het oog zijn er een aantal activiteiten uitgewerkt. De activiteiten zijn concreet en in detail uitgewerkt, zodat ze makkelijk uit te voeren zijn in de klas. Hieronder kun je zien welke activiteiten er zijn en kun je meteen de materialen downloaden die je voor deze activiteit nodig hebt. 

Een aantal activiteiten die in het boek zijn beschreven hebben we hieronder weggelaten. Daardoor komt de nummering van de activiteiten niet overeen met het boek. De weggelaten activiteiten zijn geen kernactiviteiten bij het thema, maar voorbeelden van hoe je het thema kunt laten terugkomen in andere lessen.

Activiteit 1: De blinde vlek

Activiteit 2: Glazen op sterkte

Activiteit 3: Zelfgemaakte vergrootglazen

Activiteit 4: Leesbril (accommodatie)

Activiteit 5: Zien van een afstand

Activiteit 6: Kleurenblind

Activiteit 7: Oogaandoeningen

Activiteit 8: Braille

Activiteit 9: Camera obscura

Activiteit 10: Blind zijn ervaren

Onderzoekend leren met dit thema

Leidraad Onderzoekend leren< Terug naar overzicht van thema's