Wetenschap de klas in!

Malaria

< Terug naar overzicht van thema's

Over het thema

Malaria gaat over de manier waarop mensen besmet raken met de malariaparasiet, en methoden om besmetting met malaria te voorkomen. Hierbij is kennis van het gedrag en de levensloop van de malariamug heel erg belangrijk. Op welke manieren kan je besmet worden met malaria? En wat is de beste manier om een besmetting te voorkomen?

In de boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' laten we zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren. Het thema Malaria wordt in hoofdstuk 3 behandeld in het zevende boek uit de reeks. Klik hier voor meer informatie over de boekenreeks en de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Dit hoofdstuk is gebaseerd op een project dat is vormgegeven door een projectteam waarin onderzoekers van het Radboudumc samenwerken met basisscholen en het WKRU. Het projectteam ‘Malaria’ werkte samen in het schooljaar 2016-2017 en bestond uit de volgende mensen:

Onderzoekers Radboudumc
Teun Bousema, Alma Tostmann, Isaïe Reuling en Guido Bastiaens.

Scholen
De Wegwijzer, Tilburg: Dagmar Eskens en Mieke Paridaen.
Dolfijn Plusklassen: Trudi Janssen en Petri Wissink.

Activiteiten

Voor het thema Malaria zijn er een aantal activiteiten uitgewerkt. De activiteiten zijn concreet en in detail uitgewerkt, zodat ze makkelijk uit te voeren zijn in de klas. Hieronder kun je zien welke activiteiten er zijn en kun je meteen de materialen downloaden die je voor deze activiteit nodig hebt. 

Introductieactiviteit: Klamboe

Activiteit 1: Hoe verspreidt Malaria zich?

Activiteit 2: De niestafel

Activiteit 3: Er wonen beestjes op me

Activiteit 4: Maak je eigen microbe

Activiteit 5: Muggenbeten op school

Activiteit 6: Verkoudheid op school

Activiteit 7: Malariamuggen

Onderzoekend leren met dit thema

Leidraad Onderzoekend leren



< Terug naar overzicht van thema's