Wetenschap de klas in!

Molecuulbotsingen

< Terug naar overzicht van thema's

Over het thema

Molecuulbotsingen gaat over de eigenschappen van botsende moleculen bij extreem lage temperaturen. Molecuulbotsingen spelen een heel belangrijke rol in de natuur. Botsen moleculen als deeltjes of gedragen ze zich als golven? En wat gebeurt er met voorwerpen als je ze afkoelt tot zeer lage temperaturen?

In de boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' laten we zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren. Het thema Molecuulbotsingen wordt in hoofdstuk 3 behandeld in het zesde boek uit de reeks. Klik hier voor meer informatie over de boekenreeks en de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Dit hoofdstuk is gebaseerd op een project dat is vormgegeven door een projectteam waarin onderzoekers van de Radboud Universiteit samenwerken met scholen en het WKRU. Het projectteam ‘Koude molecuulbotsingen’ werkte samen in het schooljaar 2015-2016 en bestond uit de volgende mensen:

Onderzoekers Radboud Universiteit
Bas van de Meerakker, Sjoerd Vogels, Anne Neerincx en Jolijn Onvlee.

Scholen
Dr. Albert Schweitzerschool, Renkum: Heleen Ufkes, Geertruida Tesink, Bianca Thomassen en Ruud Hermans. 

Verder lezen, kijken, luisteren

Activiteiten

Voor het thema Molecuulbotsingen zijn er een aantal activiteiten uitgewerkt. De activiteiten zijn concreet en in detail uitgewerkt, zodat ze makkelijk uit te voeren zijn in de klas. Hieronder kun je zien welke activiteiten er zijn en kun je meteen de materialen downloaden die je voor deze activiteit nodig hebt. 

Introductieactiviteit: Het kleinste deeltje

Activiteit 1: Bouw je eigen moleculen

Activiteit 2: Voorwerpen afkoelen met vloeibare stikstof

Activiteit 3: Beweging van moleculen in warm en koud water

Activiteit 4: Botsen

Activiteit 5: Interferentie van geluidsgolven

Activiteit 6: Interferentiegolven van een laserpen

Onderzoekend leren met dit thema

Leidraad Onderzoekend leren



< Terug naar overzicht van thema's