Wetenschap de klas in!

Netwerken in het brein

< Terug naar overzicht van thema's

Over het thema

Netwerken in het brein gaat over hoe mutaties in het DNA de bouw van netwerken in het brein kunnen verstoren. Ontdek in dit hoofdstuk welke hersengebieden er zijn en waar deze bij zijn betrokken. Hoe werken verbindingen in het brein en wat kan daarin misgaan?

In de boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!' laten we zien hoe je wetenschap in het basisonderwijs brengt via onderzoekend leren. Het thema Netwerken in het brein wordt in hoofdstuk 4 behandeld in het vierde boek uit de reeks. Klik hier voor meer informatie over de boekenreeks en de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Verder lezen, kijken, luisteren

Activiteiten

Voor het thema Netwerken in het brein zijn er een aantal activiteiten uitgewerkt. De activiteiten zijn concreet en in detail uitgewerkt, zodat ze makkelijk uit te voeren zijn in de klas. Hieronder kun je zien welke activiteiten er zijn en kun je meteen de materialen downloaden die je voor deze activiteit nodig hebt. 

Een aantal activiteiten die in het boek zijn beschreven hebben we hieronder weggelaten. Daardoor komt de nummering van de activiteiten niet overeen met het boek. De weggelaten activiteiten zijn geen kernactiviteiten bij het thema, maar voorbeelden van hoe je het thema kunt laten terugkomen in andere lessen.

Introductieactiviteit: Kennismaking met de hersenen en met een mindmap

Activiteit 2: Onderzoeksvragen bedenken

Activiteit 3: Wat is het brein

Activiteit 4: Het klokhuis over de hersenen

Activiteit 5: Mastermind

Activiteit 6: Verbindingen in het brein

Activiteit 7: Gezichtsbedrog

Activiteit 8: Dramalessen over het brein

Activiteit 9: Maak je eigen genetische stamboom

Activiteit 10: Lab to school: isoleer je eigen dna

Onderzoekend leren met dit thema

Onderzoeksvragen

Leidraad Onderzoekend leren< Terug naar overzicht van thema's