De leerlingen roepen bewust stressgevoelens op door hun hand in koud water te steken en te kijken hoe dit hun prestaties beïnvloedt.
Subthema
Stressgevoeligheid
Doelen
- De leerlingen leren dat stressgevoelens je prestatie beïnvloeden.
- De leerlingen komen erachter of zij onder stress beter of juist slechter presteren.
Duur
15 minuten
Werkvorm
In tweetallen
Benodigdheden
Per tweetal:
Voorbereiding
Let op: Om de koudwatertest bij kinderen te kunnen toepassen is het belangrijk om de watertemperatuur rond de 10°C te houden! Daarnaast mogen de leerlingen hun hand tijdens de proef absoluut niet langer dan twee minuten in het ijswater houden.
Leg voor ieder tweetal een sommenblad A en een sommenblad B klaar met de bedrukte kant naar
beneden. Op de achterkant staat A of B zodat duidelijk is welk blad wat is. Ook wordt de bak met
ijswater klaargezet. Naast de emmer wordt een handdoek gelegd.
Activiteit
Deze activiteit bestaat uit drie stappen. Voordat ze aan de proef kunnen beginnen, bespreekt het tweetal eerst wie proefpersoon is en wie proefleider. Daarna worden de rollen omgedraaid.
Stap 1: De proefleider houdt de stopwatch gereed. Als hij het teken geeft, mag de proefpersoon het sommenvel A omdraaien en in anderhalve minuut zo veel mogelijk sommen maken. De sommen moeten steeds in blokjes van vijf van boven naar onder gemaakt worden. Hij mag geen sommen overslaan. Na anderhalve minuut moet de proefpersoon stoppen en het blad weer omdraaien.
Stap 2: Nu krijgt de proefpersoon de opdracht zijn hand (waarmee hij niet schrijft!) in de emmer met ijswater te steken. De proefpersoon moet zijn hand zo lang mogelijk in het water houden. De leraar moet echter duidelijk aangeven dat de leerlingen hun hand te allen tijde uit het water mogen halen en hoe dan ook niet langer dan twee minuten in het water mogen houden. Dit wordt getimed door de proefleider. Nadat de proefpersoon zijn hand uit het water heeft gehaald en afgedroogd, moet hij opnieuw sommen maken. Bij het teken van de proefleider krijgt de proefpersoon opnieuw anderhalve minuut om de sommen op sommenblad B te maken. Na anderhalve minuut stopt hij weer en draait hij het blad om.
Stap 3: De proefpersoon kijkt de sommen na met behulp van de antwoordbladen. De proefleider mag niet meekijken, omdat hij zelf ook de sommen nog moet maken. Hierna wordt de proef herhaald, waarbij proefpersoon proefleider wordt en proefleider proefpersoon.
Afronding
De leerlingen vergelijken de resultaten van hun sommenbladen. Ze concluderen of ze beter of juist slechter presteren onder stress. Wat wil dit zeggen over hoe ze op stress reageren? In een klassengesprek kunnen eventueel alle resultaten worden vergeleken. De kans is groot dat waar de een na de test beter scoort, de ander het vóór de test beter doet. Wat betekent dit met betrekking tot stress? Is het iets goeds of iets slechts, of misschien toch allebei? Eventueel kan de klas het onderdeel van de aflevering van ‘Katja’s Bodyscan’ over stress bekijken, waarin Katja Schuurman de koudwatertest ondergaat.
Verbinding met het thema
De ‘koudwatertest’ is een beproefde methode om stress op te roepen. We weten dat je hand in ijskoud water houden leidt tot een lichte verhoging van het stresshormoon cortisol en tot een verhoging van de hartslag en bloeddruk. Een redelijke hoeveelheid stress kan de prestatie verbeteren. Echter, als de stress te hoog is en we erg gespannen zijn, neemt de prestatie vaak af omdat we moeite hebben met nadenken tijdens of na een acute stressvolle situatie.
Tip
Zoals hierboven beschreven, is de koudwatertest een bekende methode om stressgevoelens op te roepen. Hoewel de stressgevoelens over het algemeen licht zullen zijn, is niet te voorspellen hoe leerlingen zullen reageren op het ijswater. Het is daarom belangrijk om als leraar alert te zijn op leerlingen die eventueel extremere stressgevoelens ervaren.