Wetenschap de klas in!

Boek 5. Typisch Nederlands, Elkaar begrijpen en Het oog

Op deze pagina’s vind je de materialen en links naar achtergrondinformatie behorende bij het boek Wetenschappelijke doorbraken de klas in! Typisch Nederlands, Elkaar begrijpen en Het oog.

Het begint met nieuwsgierigheid

H1. Nieuwsgierigheid

Onderzoekend leren begint met nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is een belangrijke voorwaarde voor leren; daarom is het belangrijk dat leraren weten hoe ze de nieuwsgierigheid kunnen stimuleren bij de leerlingen. 

Bekijk de materialen en links van Het begint met nieuwsgierigheid

Leidraad voor een project onderzoekend leren

H2. Leidraad

Hoe geef je een project onderzoekend leren vorm? Lees in de leidraad wat het zevenstappenmodel van onderzoekend leren inhoudt en hoe je dit als leraar kunt begeleiden.

De leidraad in dit boek is verouderd. Download en lees hier de meest recente versie van de leidraad onderzoekend leren. 

Typisch Nederlands

H3. Typisch Nederlands

Typisch Nederlands gaat over onderzoek naar de oorsprong van de Nederlandse identiteit. Wat bedoelen we eigenlijk als we over ‘typisch Nederlands’ en een nationale identiteit spreken? Wat houdt deze in en waar komt deze vandaan?

Download Hoofdstuk 3 Typisch Nederlands of bekijk de materialen en links van Typisch Nederlands

Elkaar begrijpen

H4. Elkaar begrijpen

Elkaar begrijpen gaat over de vraag hoe we elkaar kunnen begrijpen. Er wordt o.a. uitgelegd waarom robots moeite hebben ons te begrijpen. Wat gebeurt er in ons brein als we elkaar proberen te begrijpen?

Download Hoofdstuk 4 Elkaar begrijpen of bekijk de materialen en links van Elkaar begrijpen

Het oog

H5. Het oog

Het oog gaat over oogaandoeningen, specifiek over leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Wat zijn de erfelijke oorzaken van deze ziekte? Hoe werkt het oog en wat gebeurt er met je zicht als je door brillen van verschillende sterktes kijkt?

Download Hoofdstuk 5 Het oog of bekijk de materialen en links van Het oog