Nieuwsgierigheid
Hulpmiddelen voor in de klas
Boekje 7x nieuwsgierig
Er komt steeds meer aandacht voor het stimuleren van nieuwsgierigheid in het onderwijs. Om hierop in te springen hebben we het boekje '7x nieuwsgierig' gemaakt. Nieuwsgierigheid biedt motivatie om te leren en het zorgt dat informatie beter onthouden wordt. De didactiek van onderzoekend leren is bij uitstek geschikt om de nieuwsgierigheid van leerlingen te stimuleren, omdat de eigen leervragen van kinderen centraal staan in deze benadering.
In het boekje staan een zevental korte activiteiten die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen nieuwsgierig te maken. Deze activiteiten zijn bij allerlei thema’s in te zetten, waaronder bij projecten onderzoekend leren. In het boekje beschrijven we voorbeelden bij drie verschillende thema’s.
Bestel het boekje
Het boekje '7x nieuwsgierig' is te bestellen via het bestelformulier en kost €5,00 incl. verzendkosten. Je kunt het boekje ook hier downloaden.
Materialen
- Download hier de voorbeeldposters bij het boekje '7x nieuwsgierig':
Voorbeelden uit de praktijk
In het Europese project Door Nieuwsgierigheid Leren zijn verschillende video’s verzameld van praktijksituaties in de klas, die voorbeeld zijn van geslaagde leer- en onderwijsprocessen op het gebied van W&T. In de video’s worden verschillende methoden getoond om de belangstelling en het enthousiasme van kinderen voor W&T te versterken en te bevorderen. Elke video is voorzien van kijkvragen en een didactische uitleg. Het materiaal is in drie talen beschikbaar (NL, DE, EN). Bekijk het materiaal hier.
Verder lezen, kijken en luisteren
- Hoofdstuk 1 Het begint met nieuwsgierigheid, uit Wetenschappelijke doorbraken de klas in! , Boek 5
- M. Peeters, 'Hoe worden leerlingen nieuwsgierig?', JSW 8, pp. 32-35
- M. Peeters, 'Moedig een nieuwsgierige houding aan', JSW 9, pp. 12-15
- M. Peeters, K. Arntz & L. Mourad. (2014). Intrinsieke motivatie en onderzoekend leren. Mensenkinderen, 144, pp. 22-24.
- H. Stokhof, H. & B. Lemans. (2019). Onderzoekende houding versterken: Nieuwsgierige vragen oproepen. JSW, 2, 40-43.